onsdag 14. september 2011

Snorre, My man


HEI BLOGGEN! Snorre var en en Islandsk høvding og dikter, han er mest kjent for å ha skrevet Heimskringla.

Heimskringla er en samling av norske kongesagaer. I Norge blir den ofte bare kalt Snorres saga eller Snorre. Det er faktisk bortimot det eneste skriftlige materialet om norsk historie og norske forhold fra vikingtia og tidlig norsk middelalder, og den er skrevet av en utlending. Den tar for seg historie fra Ynglingetta ( som vistnok ikke er så godt underbygd av kildemateriale) til Hårfagre-ætten (rundt 1100). Olav den Hellige er en veldig stor det av Heimskringla. Dette er fordi i den tia Snorre levde var Olav sett på som den viktigste norske kongen, antagelig først og fremst for det var han som offisielt kristna landet, men også fordi han samla landet igjen (prøvde ihvertfall). Snorres saga ble også brukt etter 400-årsnatta til å kunne bygge opp selvfølelsen vår og nasjonalfølelsen.

Som historisk kilde har Snorre blitt vurdert litt opp og ned, tidlig ble han satt veldig høyt, og på 1900 tallet ble han nokså svekka, men nå kan det se ut som om han er på vei opp igjen.

PS: fant plutselig ut at tipp-tipp-tippoldefaren min er den som har lagd den mest brukte oversettelsen av Heimskringla til norsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar